
Pentru cei 40 de copii beneficiari ai Centrului de zi Valentina, anul 2024 a fost plin de experiențe noi și activități fascinante. Vizitele la muzee, proiecțiile de filme educative și atelierele de știință (ce încântați au fost când au construit un vulcan!) au fost doar câteva dintre momentele memorabile. Entuziasmul lor a fost de nedescris de fiecare dată când s-au confruntat cu o provocare nouă.
Acum, că au învățat tainele scrisului și cititului, temele par mai ușor de realizat, chiar dacă dificultatea acestora a crescut. Iar după teme și masa de prânz, cu câtă nerăbdare așteaptă să înceapă activitățile creative, precum pictura și quilling-ul, în cadrul tematicii „Lumea ta fantastică”! Alte activități de dezvoltare personală au inclus lecții de teatru și workshopuri despre gestionarea furiei, susținute de profesioniști. Pe parcursul anului, copiii au urmat și lecții de limbi străine (engleză și franceză), unele dintre acestea fiind susținute de voluntari nativi. De asemenea, a început un proiect pilot de educație digitală, în cadrul căruia trei copii au învățat programare cu ajutorul unui mentor voluntar. Educația privind igiena și nutriția a fost susținută de un doctor pediatru, iar activitățile în aer liber, precum grădinăritul și sportul, au avut un rol important în programul lor.
Deși încă se joacă cu păpuși și mașinuțe și se uită la desene animate, copiii din cadrul proiectului au deja o idee clară despre ce vor să devină când vor fi mari: „make-up artist, învățătoare, polițist, rapper”. Pentru a-i ajuta să afle mai multe despre meseriile viitorului, Centrul de zi a organizat proiectul „Pot fi orice îmi doresc”. O vizită la Destiny Park le-a oferit ocazia să intre în pielea eroilor pe care îi admiră, primind costume și recuzita necesară pentru ca visul lor să devină realitate.
Sesiuni despre istorie, geografie și științele naturii, activități educative și recreative organizate inclusiv de Școala Franceză Anna de Noailles, vizite la ferme pedagogice, participarea la activități culturale (piese de teatru, printre altele) și sportive, lecții de chitară predate de un voluntar francez au completat programul extrem de variat al copiilor, stimulându-le creativitatea.
În lunile mai și iunie, când orașul începea să fie sufocat de caniculă, copiii au urmat cursuri de înot (pentru al doilea an consecutiv), o activitate care le-a adus energie și entuziasm. Iar când ghiozdanele au rămas agățate în cui, 25 de copii au participat la tabăra de vară de la Odobești, unde și-au descoperit talente nebănuite și au învățat despre autodepășire și muncă în echipă.
Aceste activități, și multe altele, au fost posibile grație sprijinului financiar acordat de Fundația United Way Romania. Împreună, creăm valoare și punem bazele unei educații de calitate pentru acești copii, ajutându-i să își construiască un viitor mai bun. Eforturile comune au dus la progrese școlare remarcabile: majoritatea copiilor au promovat clasa și au obținut rezultate bune, iar trei dintre elevii de clasa a VIII-a au fost admiși la liceu. Un alt tânăr a fost admis la o școală profesională cu profil comercial.
Veseli și plini de energie, gata să povestească întâmplări hazlii de la școală, nerăbdători să-și facă temele, beneficiarii programului sunt cea mai bună dovadă a impactului pozitiv al proiectelor desfășurate în cadrul Casei Valentina, cu sprijinul neprețuit al Fundației United Way Romania!