Prin educație ajungem la stele

« Mi-ați promis că astăzi vorbim despre planete »: Victor*, un băiețel de 8 ani cu zâmbet de strengar, nu lasă să treacă nicio zi fără să învețe ceva nou. Asemeni lui, 100 de copii provenind din familii defavorizate și sprijiniți de asociația Valentina au mers la gradinita sau la scoala în anul ce se încheie, cu ghiozdanul plin de vise, multumita ajutorului financiar oferit de United Way Romania.

Pentru ei, Casa Valentina, situată în apropiere de cartierul Ferentari unde locuiesc majoritatea, este un cămin primitor : de luni pâna vineri, aici au parte de o masa caldă la prânz, de rechizite și cărți, dar mai ales de grija și caldura personalului.

În anul 2023, 40 de copii de vârsta școlară incluși în program si-au făcut temele, au citit și au vizionat filme educative sub supravegherea asistentelor sociale și a pedagogilor. Rezultatul?  Îmbunătățirea vizibila a rezultatelor școlare dar si o mai mare deschidere catre cei din jur.

Ana*, care abia învață sa faca cerculete si betisoare, cere ajutorul pentru a scrie prima propozitie din viața ei: « Te iubesc, mamaie ». Coditele impletite cu grija în fiecare dimineata, ghiozdanul pregatit cu atentie de cu seara, un desert strecurat în buzunar sunt doar câteva dovezi ca dragostea ei e deplin împărtășită.

Odată închise caietele de teme, la centrul de zi încep activitățile creative. Cât de fericiți sunt copiii când desenează, pictează sau modelează ! Concentrati asupra foii de desen sau a colilor colorate, fac schimb de idei și de carioci și de-abia așteaptă sa fie laudati pentru creația lor, sa o lipeasca pe tabla sau sa o arate familiei.

Și cât de entuziasmati sunt când merg la cinematograf, la teatru sau la muzeu (Antipa, Muzeul Satului și al Hartilor, ca sa cităm doar câteva) ! Iar anul acesta chiar au fost rasfatati !

În plus, în lunile mai și iunie, 24 dintre copii au luat cursuri de înot, de doua ori pe saptamâna. Iar în iulie, 25 de copii au petrecut o saptamâna magică de vacanța în județul Vrancea, într-o tabără având tema „Culorile copilăriei mele” și obiectivul de a încuraja dezvoltarea personală prin artă și sport. « A fost super, la anul vreau sa mergem tot acolo », a povestit la întoarcere Anca*, o fetita cu ochi zâmbitori si nasucul în vânt.

Dacă sprijinul crucial al United Way a fost resimtit de-a lungul întregului an, în luna mai s-a materializat o nouă formă de solidaritate : 12 voluntari ai fundației au ajutat asociația sa isi imbunatateasca calitatea conditiilor din centrul de zi, contribuind la igienizarea sălilor de clasa, a terasei, a gardului exterior și a curții asociației. Nu au neglijat nici activitățile cu copiii, plantand flori sau implicandu-se in activități de creație. Acum Casa Valentina și curtea au devenit mult mai prietenoase, spre bucuria micutilor beneficiari. 

Dar problemele de acasă – lipsa unuia sau chiar a ambilor părinți, dificultăți financiare, condiții precare de locuit și multe altele – provoacă traume profunde iar ajutorul psihologului prezent zi de zi la Casa Valentina a fost indispensabil. În plus, copiii au participat la sesiuni și ateliere de dezvoltare personală cu teme diferite, precum “Copacul emotiilor”, menit să îi încurajeze să găsească etichete verbale pentru emoțiile lor.

Pe lânga cei 40 de copii de vârsta scolara, alți 60 de prichindei cu vârste cuprinse între 3 și 6 ani au primit sprijin pentru a merge la gradinita, prin plata alocației de hrană zilnică, dar și donații materiale (îmbrăcăminte și jucarii) precum și sprijin pentru plata unor urgențe (sanatate, ateliere opționale).

Alți beneficiari – tineri (16-25 ani) și  adulți (16-65 ani) – au primit servicii de consiliere în carieră, privind identificarea unor formări profesionale sau locuri de munca la care pot aplica, sau după caz, reînscrierea la școală pentru completarea educației.

Căci Asociația Valentina pune educația înainte de toate, drept singura șansă la un viitor mai bun. Iar alături de United Way Romania, totul devine posibil.

*numele copiilor au fost schimbate

Leave a Reply