2-Our-history-300x225

 

În anul 1995, un grup de voluntari francezi  oferă ajutor material,  medical și psihopedagogic copiilor români din orfelinate și spitale.

În anul 1999, are loc crearea asociației Valentina , în Franța, partener privilegiat și punct de legatură al Asociației Valentina România.

În anul 2002, Asociația Valentina România ia fiinta. Echipa începe  cu proiectul de preșcolarizare a copiilor defavorizați ,din cartierul Ferentari, în  sudul  Bucureștiului

În anul 2006, Asociaţia Valentina România deschide Casa Valentina, un centru de zi care oferă o perspectivă multidisciplinară cu sprijin școlar și activități de dezvoltare pentru copii.

În anul 2009, Valentina România își extinde activitățile prin crearea atelierului de  croitorie (logo-ul MIA) De acum inainte, mamele primesc, de asemenea, un sprijin in formarea profesională.

În anul 2016, Valentina România se lansează în sprijinirea adolescenților  pentru viața de adult.

Noi sprijinim 100 de copii pe an, identificați de către echipa noastră de experți în urma unui studiu riguros al nevoilor reale ale familiilor.

 

In 2016, Elizabeth de La Palme, fondatorul Asociației Valentina, ne-a părăsit!

Elizabeth ne-a părăsit dupa o viață dedicata celor saraci, alaturi de societatea  Saint Vincent de Paul si o mare pasiune pentru copiii din Romania.

Cu părul negru și câteva șuvițe albe, in spatele ochelarilor rotunzi, Elizabeth avea  privirea vie  a omului pasionat;  voluntariatul este pentru ea! Călătorește în Thailanda și în Egipt înainte de a ajunge in România.

In timpul unei vizite la un spital de copii,  în anul  1995, constată că micutii erau legați de pat. Lăsați singuri și îngrijiți de un personal insuficient și necalificat, copiii aveau mai puțin de 5 minute de contact uman pe zi. Șocată și scandalizată, Elizabeth de la Palme decide să acționeze.

În 1995, la 5 ani după căderea lui Ceaușescu, mai mult de 120 000 de copii sunt abandonați și lăsați să se descurce singuri in spitalele românești, într-un mediu aproape carceral. In acest moment, este creată asociația Valentina, care se zbate pentru ei prin intermediul “cămășilor verzi” care vin in ajutorul copiilor din România. Voluntarii români le acordă timp și atenție acestor copii uitați de lume. In plus, fac apel la soțiile expatriaților in Romania iar întreaga operațiune are un real succes.

Societatea de la Saint Vincent de Paul, a avut inițial rol de sfătuitor în realizarea  pregătirilor, devenind ulterior tutore pentru Valentina, permițând, în 1999,  crearea asociației Valentina, afiliată la SSVP ca asociație specializată și asigurand notorietate și suport financiar acestei asociații nou înființate.

Din 1996 până în 2002, numeroasele contacte stabilite în România fac posibilă realizarea unor acțiuni concrete pe teren cum ar fi  trimiterea a 12 tinere infirmiere stagiare în orfelinate și spitale, în mai multe orașe din România și mai ales la spitalul Boudimex din București. Aceste acțiuni sunt posibile mulțumită numeroaselor contacte și parteneriate încheiate cu alte grupuri sau asociații din România care luptă pentru aceeași cauză.

În 2002, este creată o structură românească a Valentinei, Asociația Valentina România, care recrutează personal permanent românesc pentru a  putea întreprinde acțiunile locale. Se creează o adevărată structură locală, cu o largă autonomie. Cum la vremea respectivă, situația din orfelinate începuse să se amelioreze, acțiunile se îndreaptă acum în direcția școlarizării copiilor de vârstă mică din zona de sud a Bucureștiului.

În 2006, asociația cumpără o casă “Casa Valentina” lângă cartierul Ferentari unde pot fi primite familii și copii de la 7 până la 15 ani pentru ajutor școlar și ajutor în integrarea socială. Această casă oferă posibilitatea de a primi zilnic 40 copii și de a le oferi, în plus față de ajutor școlar, un ajutor psihologic, activități artistice și sportive….și o masă caldă pentru toți.

Toate acestea au fost posibile datorită lui Elizabeth, ajutată de Olivier de Kervenoël și de Anne Marie Laureau. Ce reușită și generozitate pentru această echipă timp de 15 ani!! În 2012, am avut șansa de a o întâlni pe Elizabeth la București, la Casa pentru un ultim voiaj în această țară, ai cărei oameni, și mai ales copii i-a iubit așa de mult.

Valentina și copiii români îi sunt foarte recunoscători.