Pe 13 iulie 2017, Primăria elvețiană Vevey a acordat un sprijin financiar de 2000CHF pentru organizeara unei tabare de vară pentru copii defavorizați din București din programul de educație oferit de asociața noastră.
Proiectul de tabără de vară era așteptat de 40 de copii care vin zilnic la centrul nostru pentru a face temele însă puteau participa doar 20. Pedagogul a prezentat programul de vacanță la copii explicând de ce trebuie redus efectivul la 20 de copii și care sunt criteriile în baza cărora se va face selecția. Selecția celor 20 de participanți s-a făcut în baza mai multor criterii:
- rezultatele școlare de șfârșit de an- trecerea in clasa superioară
- progresele școlare
- comportamentul copiilor in incinta asociatiei CASA
Această evaluare a fost o mare provocare pentru copii , determinându-i să depună mai multe eforturi de mobilizare la școală și in comportamentul cu colegi. La sfârșitul perioadei de evaluare, 20 de copii cu vârste cuprinse între 9 și 17 ani, au plecat la ferma școală Cornățel din județul Sibiu – România de pe 21 până pe 27 august 2017. Copii au fost însoțiți de 2 persoane de la asociația noastră și de directoarea Gabriela.
Deplasarea a fost o experință totală pentru copii, mai ales că mare parte din aceștia nu ieșiseră niciodată din cartierul în care locuiesc. Peisajele minunate văzute pe drum, munții Carpați, i-au impresionat mult. La destinație, grupurile au fost repartizate în căminele prevăzute, fiind asociate cu grupuri de tineri mai mari pentru a creea un context de responsabilizare.
Activitațile desfășurate pe timpul sejurului au fost alternate de momente de învățat și de distracție. Sub îndrumarea unui profesor de sport, copii au avut și activități sportive, cum ar fi : ping pong, tras cu arcul, karting, bicicleta, echitație. Pentru toți copii, fiecare activitate desfășurată a reprezentat o nouă descoperire.
S-a urmărit sensibilizarea copiilor la mediul înconjurător prin desfășurarea unor activități de distracție și de creație : creație de casă pentru furnici, plimbare in natura pentru a descoperi flora și fauna, descoperirea ritmului de viață la fermă (mulsul vacii, hrănirea și întreținerea animalelor). În urma unei plimbări la picnic, copii și-au dat seama de necesitatea rationalizarii apei. Au înțeles că trebuie îngrijite resursele naturale.
Inconjurați de zâmbetul voluntarilor, copii au putut să se desprindă de presiunea și stresul în care se zbat în fiecare zi cu familia lor pentru a supraviețui. La rândul lor, persoanele de la Asociatia Valentina au putut să descopere alte trăsături din personalitatea copiilor. In acest context, încrederea între ei s-a consolidat, iar noi sperăm ca această încredere va sta la baza construirii unui bun viitor pentru acești copii.
In numele celor 20 de copii care au participat la această experiență de viată dar și in numele tuturor copiilor care vor putea trăi o astfel de experiență în anii viitori, vă mulțumim pentru suportul dumneavoastră fără de care nu am putea pregătii viitorul tinerilor cetățeni din lume.